Irene van de Mheen

De eigen ruimte van de tekening

(tekeningen op en zonder papier)

In mijn werk verken ik de mogelijkheden en de grenzen van het tekenen. Ik onderzoek de relatie tussen de fysieke ruimte en zijn vertaling naar het platte vlak, de subtiele grens die de illusie scheidt van de realiteit.
Al mijn werk is sterk gerelateerd aan ruimte, ik speel met het contrast tussen de reële architectuur en abstracte ideeën over ruimte. Het gaat om het verlangen naar een andere plek, de plek van de ander; het zich hier bevinden en daar willen zijn. Tekeningen beschrijven hun eigen ruimte.

Mijn manier van werken is intuïtief waarbij ik de basiselementen van het tekenen gebruik: kleur en lijn, met grote nadruk op het handmatige en imperfecte. Ik teken verstilde ruimtes, mentale constructies die een esthetische ervaring bieden door de zintuigen aan te spreken met hun vorm, structuur en kleur. Telkens weer fascineert het me dat twee eenvoudige lijnen een perspectief kunnen vormen: een suggestieve ruimtelijkheid. Uiteindelijk gaat het altijd over het ordenen van de ruimte of het lege vel papier als een manier om je omgeving te begrijpen.

Het formaat van mijn werk varieert van klein, intiem werk op papier tot monumentale site specific installaties. Deze projecten zijn geïnspireerd op de plek waar deze geïnstalleerd worden. De hele ruimte verandert zo in een drie dimensionale tekening alsof deze speciaal voor mijn tekening is ontworpen. De toeschouwers van het werk zijn helemaal omgeven door de installatie, meestal gemaakt met handgeknipte zelfklevende vinyl op de vloer en muren. Het werk is de ruimte zelf maar de interventie bestaat uit kleurvlakken en lijnen. In de grote installaties probeer ik het intuïtieve en speelse karakter van de kleinere tekeningen te bewaren.